Drégely Imre: Luna '69 - Hold relikviák

Drégely Imre: LUNA '69 - A Hold-relikviákról

A Luna '69 a mindenkori fotómunkáimat végig kisérő, különböző kontextusokban megjelenő hold- motívumok gyűjteménye, a folyamatosan zajló "Holdprojekt" bemutatása.

A kiállításon a Holddal kapcsolatos valós és valótlan történetek, feljegyzések, kitüntetett pillanatok képi megfogalmazásai láthatóak, különböző technikai megközelítésekben, a Polaroidtól a digitális kollázsig.

A kiállítás aktualitása az Apollo 11 küldetése, az első holdraszállás 50. évfordulója, a szándék ezúttal főszerepbe helyezni a Holdat.

Holdas képeimről:

Az indíttatás gyerekkori, iskolai érdeklődés az űrkutatás, csillagászat, rádióamatőrség és a sci-fi iránt. A Kulin György vezette Csillagászat Baráti Köre tagjaként lett meg az első, máig őrzött Hold-térképem. Maradandó emlék '69 nyarán élőben látni a TV-adást a holdraszállásról, Almár Iván közvetítésével, majd kézi távcsövön keresni a Holdat, amire minden bizonnyal, ember lépett. Elveszett relikvia a holdraszállás alkalmából, limitált kiadású holdkomp-makettem, az elsö futurisztikus gadget. A félhold profilú vasalófa a nagyapai szabóműhelyből viszont velem maradt, és képpé is változott.Későbbi, tárgyfotós szakmai profilom miatt is, kötődés alakult ki az emblematikus tárgyak, objektek felé. A későbbi robotharcos és transformer  figurák  is ilyen visszatérő képi elemek, ezúttal a Hold jegyében. Későbbi szerzemények az újabb csillagtérképek, ajándékba kapott holdgömb, és egy fotózás erejéig kézbekerült kőzetdarab a Holdról.

A  Hold motívumát  megtaláltam meghatározó irodalmi, filmes, képzőművészeti és zenei művekben, majd saját képeimben is visszaköszönt. Megjelent a '88-89-es Budapest éjszaka képanyagában, a '90-es években több installációs munkában is ("Fekete szoba","Hótár") és időkapszulában az "Utolsó katt" pályázaton az évezred utolsó pillanatában papírnegatívra rögzítve.,.  Az utóbbi években az  Artbázis Fotófaluban, workshop keretében, a Várprojekt kollektív fotóakció részeként szerepel a hold-téma, a  Drégely vára és a török hold kapcsán.  

 A holdmotívumhoz való vonzódásban nagy befolyást jelentett Isaac Asimov :  A Hold tragédiája c. esszégyűjteménye, többek között Bódy Gábor: Aldrin c. videomunkája, a Mélies-féle Utazás a Holdba, a klasszikus némafilm teátrális kellékekkel. Kapcsolódó, kultikussá vált zenei mű Carl Orff: A Hold c.operája és megkerülhetetlen zenei inspiráció a "Moonchilde" a King Crimson debütáló lemezéről, Peter Sinfield szövegével, történetesen 1969-ből.  És a felejthetetlen Song of Second Moon (Kid Baltan and Tom Dissevelt, 1957), az első, kutatólaboratóriumban előállított elektronikus zene.

KAPCSOLAT

 Artphoto Galéria
Bp., 1119 Bartók Béla út 30.
Tel.: +36306908641

  Nyitvatartás:
Kedd és csütörtök: 14-18 óráig, illetve előzetes bejelentés alapján

  Megközelíthető:
a 4-es metróval, 56-os, 19-es, 41-es, 47-es, 49-es villamossal, 7-es, 107-es, 86-os autóbusszal.