Féner Tamás: Szakrális konstrukciók

Summa vitae.

Az ember el kezdene bölcseket mondani, ez bizony az elhülyülés legbiztosabb jele lenne. Jobb hát bevált közhelyeket ráncolt homlokkal idézgetni, különösen, ha még emlékezni vélünk valamire.
Vagy legalább ki tudjuk guglizni. Tessék, ars longa, vita brevis, sőt hoc longa mortis ferrum (ez egy soha sem használt szarvas-gyilkomon áll) aminek itt ugyan semmi értelme, de jól hangzik, sőt, si vita mala cares enata ludra., esetleg Ave Cézár! Vavan! Ez utóbbi különösen találó, sőt a mi élet-korunkban ? tragikus. Ja, persze, hogy egy szót se tudok latinul? Reál osztályba jártam a gimiben, nálunk ábrázoló geometria volt.

Vidám kalandozás ez az ikon, jel, szimbólum, konnotátum, denotátum, meg efféle cifraságok táján. Vagy, ahogy Georg Klaus mondaná: a jel a jelekkel foglalkozó tudomány meghatározása szerint a világ felfogható (látható, tapintható, hallható) darabja, jelenség, amely az (emberi vagy állati, vagy egyéb) elme vagy értelem számára egy másik valóságdarabra, jelenségre utal vagy éppen, hogy nem látható, nem tapintható, nem hallható jelenségekre. Szerintem. Hát ezek a képek jelek szeretnének lenni lennének, denotátumok, utalások valamire, amit ki lehet találni. A nyertes kap egy kávédarálót, vagy éves bérletet a Dohány utcai zsinagógába.

KAPCSOLAT

 Artphoto Galéria
Bp., 1119 Bartók Béla út 30.
Tel.: +36306908641

  Nyitvatartás:
Kedd és csütörtök: 14-18 óráig, illetve előzetes bejelentés alapján

  Megközelíthető:
a 4-es metróval, 56-os, 19-es, 41-es, 47-es, 49-es villamossal, 7-es, 107-es, 86-os autóbusszal.